Okrogla miza: “Tujina? Prihajam!”

Home  /  Business  /  Okrogla miza: “Tujina? Prihajam!”

Okrogla miza: “Tujina? Prihajam!”

13 maja, 2021No Comments

Članice Društva študentk poslovnih ved smo v sodelovanju z Zavodom Ypsilon organizirale mednarodno obarvano okroglo mizo z naslovom »Tujina? Prihajam!«, ki je potekala 11. maja na digitalni platformi Zoom.

.

Z nami so o izkušnjah v mednarodnem okolju spregovorili:

  • Metka Svetlin, marketing manager programa Thinkwithgoogle za CEE regijo in vodja Brand & Reputation za Adriatik in Baltik regijo,
  • Ajda Rotar Urankar, Lead Product Manager v mednarodnem podjetju Celtra, ustanoviteljica podjetja Minimellows in ustvarjalka podcasta Na svoji strani,
  • Niko Klanšek, eden izmed najuspešnejših slovenskih start-up podjetnikov in
  • Mark Jan Kirn, magistrski študent managementa na London Business School in lastnik franšize Cars & Coffee v Sloveniji in na Hrvaškem.

.

Okroglo mizo je z uvodnim nagovorom otvorila podpredsednica Društva študentk poslovnih ved,  Eva Veselič, nato pa je moderacijo dogodka prevzel direktor Zavoda Ypsilon, Matic Žmuc.

.

Za začetek so gostje povedali nekaj besed o sebi in njihovi karierni poti v mednarodnih vodah. Metka se je srečala s tujino že v času študija na Ekonomski Fakulteti, ko je v tretjem letniku odšla na enoletno izmenjavo na Dunaj, kjer je poleg prednosti tujine spoznala tudi kakšne so prednosti Slovenije in zakaj želi živeti v Sloveniji ter se nato vpisala na podiplomski študij na Ekonomski fakulteti. Po magisteriju je odšla za dve leti v Dublin, saj se je prijavila za delovno mesto Googlu in pridobila neprecenljive izkušnje tujine ter samega podjetja Google. »Kasneje sem z veseljem prišla nazaj. Slovenski način življenja in kvaliteta, ki jo imamo, da živiš eno uro stran od hribov je nekaj, česar v Dublinu in še marsikje v tujini ni.« Trenutno opravlja sanjsko službo, kjer deluje v mednarodnem okolju z ljudmi iz celega sveta, hkrati pa živi v lokalnem okolju.

.

Nika je že v gimnazijskih letih v tujino ponesla košarka, in sicer v Kalifornijo, kjer je tudi zaključil srednjo šolo. V New Yorku, kjer je živel 10 let, je z ekipo začel razvijati pametno kolo Smart Wheel, ustanovil podjetje KlyFly in kasneje še podjetje E4B. Med študijem v ZDA je veliko potoval, ko pa je leta 2016 končal študij na Harward Business School sta z ženo odšla v Hong Kong, trenutno pa so z družino v Lizboni. V podjetju HashMark, ki ga je ustanovil, poleg mentoriranja drugim start-up podjetjem, pomaga pri razvoju, svetovanju, implementaciji in rasti blockchain in tehnoloških podjetij.

.

Ajda je pri svojih dvanajstih letih z družino odšla za 5 let v Romunijo, kjer je dokončala mednarodno šolo. Ker že od samega začetka ni imela dobre slovenske podlage, se je odločila za študij dizajna v Angliji, v poletnem času pa se je vračala v Slovenijo, kjer je kot študentka delala v raznih marketinških agencijah. Po končanem študiju je po spletu okoliščin pristala v mednarodnem podjetju Celtra in je sedaj v stiku s tujino v obliki poslovnih potovanj.

.

Markova prva izkušnja s tujino je bila v Italiji, natančneje v Milanu, kjer je lani diplomiral na Univerzi Bocconi in se vpisal naprej na magistrski program na London Business School. Na začetku svoje poslovne poti je Mark ustanovil dve podjetji, ki se ukvarjata z avtomobilistično industrijo in dogodki, ki so tudi prepleteni s tujino.

.

V nadaljevanju nas je zanimalo, kako so jih mednarodne izkušnje izoblikovale tako osebnostno kot karierno. Ajdo so izkušnje izoblikovale predvsem v večji samostojnosti in proaktivnosti, hkrati pa je začela bolj ceniti domače okolje in dejstvo, da imamo vse na dosegu roke. Metka se pridružuje Ajdinim besedam in doda: »Če bi bil Linkedin slovenski, bi bile vse povezave 1st connection.« Izven domačih meja je vedela, da jo nekdo zaposluje izključno na podlagi njenih kompetenc in ne na podlagi poznanstev, tako kot je to pogosta praksa v Sloveniji.

.

Niko je kot prednost tujine izpostavil predvsem povezovanje z ljudmi oziroma networking, s katerim dobiš veliko novega znanja in poznanstev. Dejal je še, da smo v Sloveniji veliko bolj informirani o vsem kar se dogaja okoli nas. »V tako velikih mestih kot sta New York in Honkong lahko veš vse o svoji industriji, vendar ne veš kaj se paralelno dogaja v drugih industrijah.« Mark je mnenja, da ti tujina odpre mnogo novih priložnosti, možnost spoznavanja različnih kultur, mest in držav, predvsem pa možnost novega začetka.

.

Na vprašanje o izzivih, s katerimi so se soočali pri selitvi v tujino, je Metka odgovorila: »Potrebno je vzeti v zakup, da ni tako kot v filmu, da vsi čakajo nate.« Mark svetuje, da pred odhodom v tujino stopimo v stik z nekom, ki tam živi, saj so informacije iz prve roke vedno najboljše. Izziv s katerim se je soočal je predvsem birokracija in dokumentacija, ki jo je potrebno urediti. Niko pravi, da je bila njegova največja napaka, da je iskal stanovanje, preden je sploh prišel v določeno mesto.

.

Ajda kot nasvet za iskanje kariernih priložnosti v tujini izpostavlja, da se orientiraš po svojih ciljih, ki te ženejo naprej. Linkedin je zelo pomembno orodje za iskanje kariernih priložnosti, vendar se ga Slovenci, po Metkinih besedah, premalo poslužujemo in posodabljamo. Dodaja še, naj se ne bojimo angleščine, saj je strah pred tujim jezikom odveč. »Jezik naj ne bo ovira, ampak priložnost.« Niko spodbuja vse, ki imajo dobro idejo in ekipo, so inkubatorji najboljša priložnost, ki jo je vredno izkoristiti.

.

Ajda je dejala, da v njenem primeru mednarodne izkušnje niso bile velik odločitveni faktor pri iskanju zaposlitve v Sloveniji, medtem ko so pri Metki iskali nekoga s specifičnim znanjem, ki ima izkušnje s tujino in ima predvsem strast in navdušenje do dela na specifičnem področju. Na vprašanje ali so podjetniška okolja v tujini bolj prijazna in spodbudna v smislu finančne podpore, Niko odgovarja: »V Sloveniji je zelo dobra podpora za start-upe«, hkrati pa svetuje, da se start-upi čim prej širijo v tujino in s tem pridobijo nove investicije.

.

Vsi so skupnega mnenja, da v poslovnem svetu ni tako pomemben nivo znanja določenega tujega jezika, ampak je predvsem pomembna komunikacija in sporazumevanje. Za razliko študija v tujini pa nekatere fakultete zahtevajo določen nivo znanja jezika oziroma certifikat kot potrdilo. Prav tako se vsi strinjajo, da ko se na delovno mesto prijavljaš kot tujec, to predstavlja predvsem prednost, vendar mora biti kandidat še vedno ustrezno pripravljen.

.

Za konec je vsak izmed gostov še podelil nasvet, za vse tiste, ki se spogledujejo s tujino. Ajdin nasvet je: »Čim manj strahu, čim več volje in to čim prej.« Mark pravi: »Na koncu dneva se je potrebno samo odločit in it’«, saj kogarkoli pozna in je bil v tujini, je s sabo odnesel izkušnjo, ki ga bo spremljala skozi celo življenje. Niko je svoja poznanstva spletel čisto nepričakovano, zato svetuje, da se povezujemo z ljudmi in smo odprti za nova poznanstva. Metka je zaključila z mislijo: »Čim manj razmišljat pred prijavo in upoštevajte 5 second rule.«

.

Zahvaljujemo se vsem gostom, ki so nas spodbudili k razmišljanju o odhodu v tujino in nas prirpavili na morebitne težave in izzive s katerimi se bomo tam soočili. Hkrati se zahvaljujemo vsem udeležencem in pa soorganizatorju dogodka Zavodu Ypsilon za uspešno sodelovanje.

Comments are closed.