Okrogla miza: “Nizke kvote visokih pet”

Home  /  Business  /  Okrogla miza: “Nizke kvote visokih pet”

Okrogla miza: “Nizke kvote visokih pet”

17 decembra, 2020No Comments

OKROGLA MIZA: NIZKE KVOTE VISOKIH PET

Članice društva študentk poslovnih ved smo 10.12.2020 organizirale četrto okroglo mizo z naslovom Nizke kvote visokih pet. Letos je politično obarvana potekala malo drugače, ne v živo, temveč online.

.

Z nami so bile:

  • Violeta Bulc, nekdanja evropska komisarka za promet in nekdanja ministrica za kohezijo in strateške projekte RS
  • Jasna Gabrič, županja Trbovelj in najmlajša županja pri nas
  • Irena Joveva, evropska poslanka in novinarka
  • dr. Angelika Mlinar, nekdanja ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo RS in nekdanja evroposlanka
  • Romana Tomc, evropska poslanka in nekdanja podpredsednica državnega zbora
  • dr. Maja Zalaznik, ekonomistka in nekdanja ministrica za izobraževanje, znanost in šport RS

.

Okrogla miza je z nagovorom otvorila predsednica društva, Špela Rojht, nato pa je ustanovna članica DŠPV, Patricija Jukić, prevzela moderacijo dogodka.

.

Z uvodnim vprašanjem smo izvedeli, kaj je pripeljalo vsako posameznico v politične vode in kakšni so bili ob tem izzivi, izkušnje. Dr. Angelika Mlinar je povedala, da se z izzivi, predvsem političnimi, kot koroška Slovenka srečuje že celo življenje. Ključni razlog da je in ostaja strastna političarka predstavlja  demokratična država. Poudarila je, da politika ni enostaven boj in na to pa je potrebno biti pripravljen.

.

Jasna Gabrič je bila v svojih začetkih razdvojena med tem ali zapustiti dom in državo, ki ni idealna, ali pa se podati na pot spreminjanja že obstoječega sveta. Odločila se je, da bo izbrala politično pot in s tem naredila vse kar je v njeni moči, da izboljša ekonomske in politične razmere v svojem kraju. S svojo ekipo je brez izkušenj in ambiciozno šla na volitve in pri 29. letih postala najmlajša županja.

.

Nadaljevala je Romana Tomc, ki je dejala, da se sama ni odločila za politiko, temveč se je politika odločila zanjo. Lastne kompetence so jo pripeljale vse do evropskega poslanstva, ob tem pa ji je največji izziv predstavljalo dejstvo, da si kot politik ves čas na očeh javnosti, ki je velikokrat ostra, kritična in groba – s tem se bori še zdaj. Poudarila je nujnost političnega obstoja, saj je organ, ki vodi državo, zato misli, da se bi več mladih brez strahu moralo podati vanjo, tudi ženske. Še enkrat pa je izpostavila, da je potrebno biti pripravljen na občasne nizke udarce.

.

Pogovor je nadaljevala dr. Maja Zalaznik. Kot je dejala, je po srcu profesorica, vendar je zaradi želje po družbeni odgovornosti stopila v ministrske čevlje. Povedala je tudi, da čeprav je pot težka in izpostavljenost izjemna, je celostna izkušnja življenjska in dobra. Meni, da v politiki ostaja še veliko prostora za ženske in da lahko prav te predstavljajo drugačen dialog kot moški, seveda pa potrebujemo drug drugega.

.

Irena Joveva se je strinjala z mišljenjem Jasne Gabrič in dodala, da želi naredit spremembo in ne zgolj komentirati politične situacije.  Njeno mnenje je, da nikoli ne bi vstopila v politiko če bi bila z le to zadovoljna. Želela je postati predstavnica mlajše generacije in meni da se z voljo da veliko stvari izboljšati. Čeprav ni pričakovala so ji izzive predstavljali predvsem ”nizki udarci” javnosti, ki so velikokrat postavljali pod vprašaj njeno politično kariero na podlagi starosti, spola in tudi porekla.

.

Kot zadnja je na uvodno vprašanje odgovorila Violeta Bulc, ki je mnenja, da je politika še zadnji steber, ki se ni spremenil. Želi si, da bi tudi politika doživela prestrukturiranje, da bi bila bolj naklonjena ljudem in bi združevala različne ljudi v želji po iskanju rešitev. Poudarila je, da se trudi biti inovativna, brez zadržkov in strahu.  

.

Na naslednje vprašanje ali mediji vplivajo na zastopanost spolov v politiki se je razvila zanimiva debata. Angelika Mlinar meni, da pri ženski šteje vse: frizura, obleka, obutev… komuniciraš s celotnim telesom, včasih bolj s frizuro kot z besedo. Romana Tomc je mnenja, da so mediji četrta veja oblasti in zato tudi krojijo naša življenja tako z dobrimi kot kritičnimi novicami. Pravi, da nimajo neposrednega vpliva na to, ali so ženske v politiki ali ne, je pa izpostavila neuravnoteženost medijskega prostora v Sloveniji. Jasna Gabrič je pripomnila, da petkrat ponovljena laž je šestič resnica in da se je potrebno vedno znova boriti proti neustreznim in lažnim objavam, Irena Joveva pa je nadaljevala, da mediji posredno še vedno vplivajo na to, da so ženske mišljenja, da politični svet pripada moškim. Maja Zalaznik je na to temo dodala, da moramo vsi spodbujati in prispevati k temu, da se bodo mediji zavedali kaj je vsebina, ki more bit na prvi in ne na zadnji strani.

.

Pogovor se je premaknil na temo o kvotah žensk v politiki. Nekatere gostje so bile mnenja, da dokler se družba ne uravnoteži, so kvote še vedno potrebne, spet druge so izrazile pomislek, ali so kvote res prava rešitev, vse pa si želijo da ne bi bile potrebne. Jasna Gabrič je mnenja, da če ne bi bilo ženskih kvot, zdaj ne bi bila županja in dokler ne bodo ženske razumele, da so lahko del političnega sveta je prav, da kvote obstajajo. Irena Joveva je poudarila, da so v politiki vidno prisotni stereotipi s katerimi se naučimo živet in ti so razlog, da so kvote še vedno potrebne. Violeta Bulc je izpostavila, da v kolikor bomo čakali, da se nekaj, kar je že stoletja enako spremeni kar samo, lahko čakamo še stoletja in izpostavila dobro prakso in posledice uvedenih kvot v Evropski komisiji. Maja Zalaznik je želela dodati, da moremo na vseh področjih vzpodbujati drug drugega, saj je to primer dobrih praks, ki delijo družbo. Angelika Mlinar je temo končala s citatom: ”Pravo enakopravnost bomo dosegli šele, ko bo povprečna ženska na enakem mestu kot povprečni moški.”

.

Čeprav se je zdelo, da se je pogovor komaj dobro začel, nas je čas pripeljal do konca okrogle mize. Vsaka gostja nam je namenila nekaj zaključnih misli. ‘Nič ni nemogoče. Ne bo vedno lahko, ampak padci nas bodo naučili veliko več kot vzponi, vzponi pa to, kar rabimo pri padcih,” pa so besede, s katerimi nas je spodbudila Jasna Gabrič.

.

Vsem gostjam se zahvaljujemo za zelo zanimivo debato, v kateri so predstavile svoje poglede na položaj žensk na političnem parketu. Hvala tudi vsem udeležencem. Upamo, da so se vam spodbudne misli in nasveti gostij vtisnili v spomin, prav tako pa si želimo, da nas obiščete še na katerem od prihodnjih dogodkih, ki jih bomo za vas organizirale članice Društva študentk poslovnih ved.

.

Posebna zahvala gre tudi sponzorju društva, zavarovalnici Generali, podjetju FormaWood, ki je s slovenskimi izdelki poskrbelo za zahvalna darilca in Zavodu Ypsilon, ki nam je nudil pomoč pri tehnični izvedbi. Kljub temu da je dogodek potekal »online«, se zahvaljujemo tudi vsem sponzorjem, ki so nam želeli pomagati pri spomladanski izvedbi.

.

Comments are closed.