Business Brunch: Mednarodna mineštra

Home  /  Business  /  Business Brunch: Mednarodna mineštra

  • 4397
  • 4397
  • 4397
  • 4397
  • 4397

Business Brunch: Mednarodna mineštra

4 aprila, 2019No Comments

V torek, 2. aprila 2019, je bila na 5. ediciji Business Bruncha na meniju »dnevna specialiteta« mednarodna mineštra. Če si jo želite pripraviti tudi sami, so v nadaljevanju povzeti nasveti in neprecenljive izkušnje naših treh gostujočih »chefov«, ki so nam na dogodku pomagali pri njeni pripravi.

 

Neža Mlakar je mlada podjetnica in mamica, javnosti bolj poznana kot soustanoviteljica proizvodnje vitaminskih palčk La Popsi. Neža je pri svojih rosnih 20. letih odšla v Las Vegas, kjer je pri slovenskem podjetju Interblock, ki je pred leti odprl podružnico v Las Vegasu, najprej opravljala funkcijo Executive Assistant. Pri opravljanju te funkcije je tako imela priložnost iz prve roke spoznati vse vidike poslovanja podjetja – od marketinga, do proizvodnje, servisa in prodaje.

 

Tako kot marsikdo, ki se odloči za življenje izven meja Slovenije, se je tudi sama spopadala s strahovi – pri njej je bil najizrazitejši strah zaradi pomanjkanja znanja poslovne angleščine, a je po prihodu v ZDA zelo kmalu ugotovila, da tamkajšnji ljudje v bistvu zelo cenijo posameznikov trud pri govorjenju tujega jezika, saj sami pogosto, razen svojega maternega jezika, ne znajo govoriti nobenega drugega.

 

Življenje in delo v tujini po njenem mnenju predstavljata priložnost za spoznavanje samega sebe ter možnost za osebnostno rast. Če ima človek željo za spoznavanje novih ljudi, kultur, podjetij in sveta, ne vidi nobene ovire, da tega ne bi storil.

 

Milko Grebenc je nekdanji svetovalec za prodajno odličnost v podjetju Danfoss Trata d.o.o. Delal je na številnih področjih, kot so razvoj, tehnologija, vodenje proizvodnje, prodaja, kakovost in poslovna odličnost. Milko je v svoji več kot 30-letni karieri imel opravka s približno 35 kulturami; prepotoval je praktično celotno Evropo, s poudarkom na skandinavskih državah.

 

Ker je Milko deloval v podpori prodajnim organizacijam v več kot 30 državah, ima na zalogi mnogo trikov s področja mehkih veščin, ki so uporabne v vsaki organizaciji in katerim organizacije pripisujejo čedalje večji pomen. Sam meni, da Slovenci svoje znanje, kompetence, ideje in sami sebe velikokrat neupravičeno podcenjujemo.

 

Njegov glavni nasvet je nujnost poznavanja različnih kultur in spoštovanje, ko z njimi delaš ter komuniciraš. Zanj predstavlja užitek, ko dela z različnimi kulturami in ko vidi, kako zelo so si med seboj različne, a na koncu kljub temu dosežejo skupni (enotni) cilj. Seveda pa se je pri tem potrebno zavedati, da so kulture različne in se da dobiti isti učinek prav s spoštovanjem ter priznavanjem te različnosti.

 

Anico Vodnik bi na kratko lahko opisali kot neumorno iskalko izzivov, ki meni, da je resnično pogumen tisti, ki ga je nečesa na smrt strah, a kljub temu to naredi. Trenutno v podjetju Nomago Travel opravlja funkcijo koordinatorke programov za mlade, saj želi tudi ostale navdihniti, jih spodbuditi k razvijanju svojih potencialov in pridobivanju izkušenj v tujini. Njen asortima mednarodnih izkušenj je zelo bogat in pester: v preteklosti je delala v Afriki – brez vode, brez elektrike, kjer je poučevala francoščino in angleščino, študirala je po Evropi, delala v otroških kampih na Hrvaškem, na smučišču v Avstriji, v otroškem kampu v New Jersey-ju, v šoli na Madagaskarju in v restavraciji ob jezeru Tahoe v Kaliforniji.

 

Anica vidi velik čar v našem svetu in dobi, v kateri živimo, saj imamo zaradi digitalizacije ter globalizacije praktično vse na dosegu roke, edine ovire, ki nam preprečujejo dosego takšnih in drugačnih ciljev pa so v naših glavah. Anica je izpostavila, da je lahko posameznik ne glede na to, kam gre, izpostavljen številnim slabim izkušnjam, ki jih je tudi sama na svoji poti velikokrat doživela, vendar pravi, da je prav zaradi njih postala boljša oseba in ne bi spremenila prav ničesar.

 

Po njenem mnenju v življenju resnično štejejo vse dodatne veščine, ki jih posameznik pridobi. Te bodo namreč na koncu največ štele, saj prav zaradi njih pridobimo širino. Fakulteta oz. formalna izobrazba nam sicer da fokus, vse ostale veščine pa temu dodajo širino.

 

Kot nadobudna podjetnica je Neža Mlakar zaključila z mislijo, naj se nikoli ne nehamo učit, nikoli nehamo spraševat, verjamemo vase in naj pogumno stopamo naprej. Anica je kot mlada in radovedna iskalka izzivov temu primešala svoj napotek, da se nikoli ne smemo ustaviti, četudi pademo. Če si nekaj resnično želimo, moramo slediti svojim sanjam – mogoče nam ne bo uspelo ravno jutri, nam pa bo morda čez eno leto. Kot človek s številnimi izkušnjami je Milko udeležence opomnil na nujnost medsebojnega spoštovanja in solidarnosti, ki sta ključ do uspešne izgradnje medsebojnih vezi tako v tujini kot tudi na domačih tleh.

 

Iskrena hvala vsem trem gostom, ki so nam z izkušnjami iz ZDA, Afrike, Južne Amerike in Evrope ponudili kompleten vpogled v mednarodno mineštro in nas navdihnili, da si jo v bližnji ali daljni prihodnosti morda tudi sami »pripravimo«.

 

Po koncu uradnega dela je sledila prijetna debata med udeleženci in gosti, kjer smo lahko uživali ob kulinaričnih dobrotah Vivo Catering-a in se odžejali s Cockto, Cedevito ter kavo Barcaffe, za kar se zahvaljujemo vsem našim partnerjem.

 

Comments are closed.