4 nasveti, da uspéh ne bo le moškega spola

Home  /  Business  /  4 nasveti, da uspéh ne bo le moškega spola

4 nasveti, da uspéh ne bo le moškega spola

V mesecu oktobru smo v Društvu študentk poslovnih ved organizirale okroglo mizo z naslovom “Zakaj je uspèh moškega spola?”. Namen okrogle mize je bil soočiti različne poglede na trenuten položaj žensk v slovenskem poslovnem prostoru in najti rešitve, kaj lahko storimo v času študija in začetka kariere, da bi ga izboljšali. Spodaj lahko najdete nekaj uporabnih nasvetov za lažji vstop v poslovni svet.

Kako uspešno vstopiti v poslovni svet?
S končanjem študija in s prvo redno zaposlitvijo se soočimo z novim okoljem in novim začetkom. Začetki karierne poti so glede na zastavljene cilje in osebne želje pogosto težji. Na okrogli mizi smo s strokovnjaki iz slovenskega poslovnega okolja prišli do nekaj ključnih nasvetov za lažji prehod iz študentskih krogov v poslovne.

1. Že pred koncem študija poskrbi, da bo tvoj življenjepis izstopal iz množice.
Poskrbi, da si boš praktične izkušnje nabirala že tekom študija. Prosti čas, ki ti ostane ob študiju, izkoristi za pridobivanje dodatnih znanj, ki jih na fakulteti ne dobiš. Zadaj si jasne in uresničljive cilje, preveri kakšna dodatna znanja potrebuješ za dosego teh ciljev ter se jih loti osvajati. Danes so delodajalcem zanimive dodatne veščine, vse od tujih jezikov pa do programiranja. Odkrij, kaj bi lahko bila tvoja dodana vrednost in jo pridobi!

2. Mreženje – spoznavaj ljudi, podjetja, poslovno okolje.
Danes je mreženje že dobro poznan pojem, kljub temu pa študentje prepozno vstopimo v t.i. poslovno mreženje. Že imaš svoj LinkedIn profil? V poslovnem svetu je to osebna izkaznica. Ravno tako kot za ohranjanje privatnih kontaktov uporabljaš svoje profile na drugih socialnih omrežjih, ti lahko za ohranjanje tovrstnih kontaktov še kako prav pride LinkedIn. Ko imaš priložnost v živo spoznati ljudi iz poslovnega okolja, poskrbi, da z njimi ostaneš v stiku. To ti lahko omogoči LinkedIn ali osebno elektronsko sporočilo posamezniku v katerem se zahvališ za dober nasvet ali deliš svoj življenjepis. To vse že veš, vendar si mnenja, da v kontakt s takimi ljudmi redko prihajaš? Včlani se v interesne skupine, obiskuj dogodke kjer bi lahko spoznala osebe s podobnimi vizijami. Slovenski poslovni prostor je majhen, zato izkoristi to prednost za vzpostavitev kontakta.

3. Zahtevaj povratno informacijo in oceno svojega dela.
Izkušnje, ki jih pridobivaš, so pomembna popotnica za uspeh v poslovnem svetu. Prav tako pomembne pa so tudi povratna informacija, konstruktivna pohvala ali kritika in možnost za napredek, ki se z njo odpre. Priporočila in kontakti, ki jih pridobiš z dobro opravljenim delom bodo pomemben mejnik pri pridobivanju nadaljnjih priložnosti. Ne pozabi vključiti pozitivnih komentarjev in priporočil preteklih nadrejenih v svojo predstavitev, ko se prijavljaš na novo delovno mesto.

4. Izrazi svoja pričakovanja in predlagaj rešitve.
Ko opaziš problem, bodi tista, ki stopi iz množice, ga objektivno predstavi ter predlagaj konkretno rešitev. Kljub temu, da bo na začetku trema tista, ki te bo zadrževala, se zavedaj svojega znanja in pripravljenosti za delo. Način, skozi katerega boš izrazila svoje pomisleke, je pomemben, zavedaj pa se, da je poslovni svet objektiven in zato ne vključuj čustev v zavrnitev. Motivacija za nadaljnje delo naj bo vedno prisotna.

Dodaj odgovor