SHANGHAI

Home  /  IZMENJAVE  /  SHANGHAI

Letnik in smer študija v času izmenjave: absolventka, smer management

Na izmenjavi sem bila na: Tongji University, Shanghai, Kitajska, letni semester študijskega leta 2017/18

Za izbrano državo sem se odločila, ker je bila v Shanghaiju ena izmed najbolj priznanih univerz. Da odidem na Kitajsko pa je pripomoglo dejstvo, da sem pred tem že obiskala Kitajsko in sem si želela vrniti. Naj omenim, da je Kitajska, vsaj meni, zelo varna, bolj varno sem se počutila tam kot kjerkoli drugje.

Na izmenjavo ne pozabi vzeti telefona – brez njega si zgubljen, ker ti služi za plačevanje, zemljevid, naročanje avta/hrane/itd., tudi komuniciranje s Kitajci je s translatorjem velikokrat lažje na začetku. Ter seveda fotoaparata za nepozabne spomine.

Na fakulteti mi je bila všeč raznolikost predmetov, sama stavba in organizirana druženja. Ne bom rekla, da mi ni bilo všeč, da je bilo tukaj na izmenjavi največ Nemcev, saj so v preteklosti financirali univerzo, vendar je rahlo očitno prioritiziranje nemških študentov, ki imajo večjo izbiro predmetov, lažje dobijo sobo v kampusu, itd. Vendar pri ocenjevanju in profesorjih smo bili vsi enaki. Minus je le ta, da je velika možnost, da ne dobiš sobe v kampusu, ker imajo druge države prednost, kar pomeni malo več birokracije s stanovanjem in potem posledično tudi to, da si ob koncu izmenjave moraš najti zamenjavo v stanovanju, če želiš dobiti nazaj aro.

Kitajska je polna lepih in raznolikih pokrajin, vse od puščave, milijonskih mest in tradicije do avatarskih gora. Kar bi svetovala, je potovanje po Kitajski in ne toliko izven Kitajske. Marsikdo misli (tudi sama sem), da bo to odlična izhodiščna točka za potovanja po Aziji, vendar je Kitajska tako posebna in lepa, da je bolje izkoristiti ta čas tam in se na potovanje po Aziji odpraviti po sami izmenjavi, če že.

Tongji University

Yellow Mountains

Na izmenjavi sem prvič poskusila marsikaj, saj je na Kitajskem lahko marsikaj prvič, vse od poskušanja raznih škorpijonov (sami jih ne jedo, bolj so za turiste) do nepozabnega nočnega življenja. Hrana je drugačna od te, ki jo dobimo v kitajskih restavracijah. Definitivno je samosvoja izkušnja street food, ki je božanski. Taka zanimiva izkušnja pa je tudi fitnes na Kitajskem, kjer se za ceno karte pogajaš.

Zame je bil največji kulturni šok, kako prilagodljiva je starejša populacija za tehnologijo. Nimajo strahu in sem bila prijetno presenečena, ko me je prvič starejša gospa ogovorila na podzemni s pomočjo translatorja. Presenetilo pa me je tudi, kako tranzitno je to mesto. Če študiraš imaš še zagotovljeno družbo, v nasprotnem primeru ljudje prihajajo in odhajajo vsak teden.

Moj najljubši spomin iz izmenjave so druženja s sošolci na Bundu ob gledanju nebotičnikov, potovanje v Chengdu in pohod na Yellow Mountains.

O sebi sem se naučila to, da sem zelo prilagodljiva v še tako drugačnemu okolju.

Moj nasvet zate: kot nam je prvi dan na Tongjiju rekel profesor, odločitev, da greš na Kitajsko na izmenjavo pomeni, da si drugačen – zelo pogumen in se ne bojiš “riskirati”. Bi se kar strinjala, čeprav ni tako šokantna sprememba. Je pa res, da vendar popolnoma drugačna kultura in jezik prinašata izzive na drugi ravni, kar je bolj zanimivo, zato svetujem, da si odprte glave in odprt za nove izkušnje. Svetovala bi pa tudi, da v sklopu Tongjija izkoristiš pomoč profesorjev, ki ti lahko odprejo vrata marsikje za delo v Aziji. Velikokrat pridejo gostujoči profesorji, ki ponudijo prakse za študente.