SEUL

Home  /  IZMENJAVE  /  SEUL

Letnik in smer študija v času izmenjave: 2. letnik magisterija, International Business

Na izmenjavi sem bila v: Yonsei University, Seul, Južna Koreja, februar do julij 2022

Za Južno Korejo sem se odločila, ker sem si želela študijske izkušnje na drugem kontinentu na dobri univerzi.  

Na izmenjavo ne pozabi vzeti: potnega lista (tudi če greš na Erasmus+ izmenjavo), ker nikoli ne veš kakšni plani se zgodijo vmes 😉.

Na fakulteti mi je bil všeč drugačen pristop do študija – velik poudarek je na preverjanju razumevanja obravnavanih tem kot pa učenje razlag, pogosta so predavanja z gosti in prakse ter posledično mnogo priložnosti za mreženje. Ena izmed edinstvenih izkušenj pa je seveda življenje na kampusu. Manj študentom prijazen je korejski pristop k izpitom – vsak študent ima samo eno možnost opravljanja izpita.

 Ko obiščeš Južno Korejo si moraš ogledati sončni zahod na N Seoul Towerju, festivale korejskih univerz, ulične nastope v Hongdae-u, baseball tekmo 😊, vrtoglave stolpnice v Gangnamu in obiskati demilitarizirano območje/mejo s Severno Korejo.

Palača Gyeongbokgung
Festival

Na izmenjavi sem prvič poskusila soju, kimchi, sladoled iz tofuja in še mnogo drugih zanimivih jedi in pijač. 

Zame je bil največji kulturni šok stalna nošnja zaščitnih mask, popolnoma drugačna pisava in jezik, visoke cene sadja iz zelenjave, zaskrbljujoča potrošniška naravnanost Korejcev, še posebej ko gre za luksuzne dobrine.

Moj najljubši spomini iz izmenjave so praznovanje Buddha’s birthday (석가탄신일) v Seulu, “road tripping” s prijatelji po vzhodni in južni obali Južne Koreje, obiski templjev in nošenje hanboka (tradicionalnega etničnega oblačila v Koreji).

O sebi sem se naučila to, da se brez težav prilagodim različnim kulturam in razmeram življenja, ki so marsikateremu izven cone udobja. 

Moj nasvet zate je, da obišči državo, ki ti bo predstavljala osebni izziv, univerza pa intelektualni, saj boš tako maksimalno izkoristil/a priložnost živeti in študirati v tujini. Ekonomska fakulteta ponuja izjemne možnosti bilateralnih izmenjav z uglednimi partnerskimi univerzami, ki se uvrščajo visoko na globalni ravni – slednjih se lahko udeležimo brez plačevanja dragih šolnin, škoda bi bilo zapraviti takšno priložnost.