OSLO

Home  /  IZMENJAVE  /  OSLO

Letnik in smer študija v času izmenjave: 3. letnik dodiplomskega študija, smer Denar in finance

Na izmenjavi sem bila v: BI Norwegian Business School, Oslo, Norveška, januar – junij 2022

Za Norveško sem se odločila, ker sem si želela študirati v državi, ki me je preko družinskega potovanja in norveških filmov navdušila z jezikom, kulturo in naravo. Želela sem se spoznati s skandinavskim modelom vodenja in njihovimi vrednotami. Za BI sem se odločila na podlagi predmetov, ki jih ponujajo, ter misli, zapisane na njihovi spletni strani: “Finance at BI is the perfect blend of quantitative and qualitative programme. It requires one to be both a number and people-oriented person.”

Na izmenjavo ne pozabi vzeti: smučarskih hlač ter manjšega nahrbtnika za izlete. 

Na fakulteti mi je bilo všeč, da smo bili pri predmetih, ki potekajo v angleščini, tako mednarodni študentje, kot tudi Norvežani. V višjih nadstropjih ima BI ogromno knjižnico, v kateri se lahko učiš s pogledom na skakalnico Holemkollen, center Osla in sončni zahod. Vsak torek in četrtek v študentskem lokalu ob faksu strežejo zastonj »buns and coffee«. 

Ko obiščeš Oslo si moraš ogledati jezero Sognsvann na severu mesta, ki je nekaj minut vožnje z avtobusom iz centra, a hkrati obdan s čudovito norveško naravo. Tam se v zimskih mesecih lahko vidi tudi severni sij (Aurora)!  

BI Norwegian Business School
Jezero Sognsvann

Na izmenjavi sem prvič tekla na smučeh. 

Zame je bil največji kulturni šok zadržanost Norvežanov. Vendar, ko jih bolje spoznaš, postanejo eni izmed najbolj srčnih in pozornih prijateljev. 

Moj najljubši spomin iz izmenjave je 17.maj, Constitution day. Od jutra do večera po vsej Norveški poteka slavje, po trgih Osla različne prireditve, po glavnih ulicah poteka sprevod šolarjev, s kraljeve palače maha kraljeva družina, Norvežani so oblečeni v tradicionalne obleke (»bunad«) ter mahajo z norveškimi zastavicami. 

Norvežani so me naučili, da lahko tudi v temi in mrazu dan izkoristiš do maksimuma. 

Moj nasvet zate je, da se pred odhodom na izmenjavo povežeš z ljudmi, ki so tam že bili. V eni izmed športnih trgovin v Oslu si kupi mestne dereze za lažje raziskovanje zimskih ulic Osla.