MAASTRICHT

Home  /  IZMENJAVE  /  MAASTRICHT

Letnik in smer študija v času izmenjave: 3. letnik, International Business (English track)

Na izmenjavi sem bila na: Maastricht University, Maastricht, Nizozemska, pomladni semester 2015/16

Za izbrano državo in fakulteto sem se odločila, ker sem si želela študirati na Nizozemskem, kamor sem tudi kasneje odšla na magisterij, in ker je Maastricht University poznana kot odlična univerza s posebnim “Problem based learning” sistemom.

Na izmenjavo ne pozabi vzeti bezgovega sirupa. Nad tem so vsi navdušeni.

Na fakulteti mi je bilo všeč, da so študentje izjemno proaktivni, aktivno sodelujejo pri predavanjih, študiju se zares posvetijo. Edini minus, ki bi ga izpostavila je ta, da je bilo kar ogromno dela in zato malo manj prostega časa.

Ko obiščeš Nizozemsko si moraš ogledati nasad tulipanov v Keukenhofu. 

Na izmenjavi sem prvič poskusila lokalno specialiteto zuurvlees in slavne nizozemske bitterballen.

Keukenhof
Maastricht

Zame je bil največji kulturni šok to, da Nizozemci za kosilo ponavadi jedo samo kruh in sir ali podobne sendviče, zato tudi v menzah večinoma ne ponujajo toplih obrokov. Njihov glavni obrok topel obrok je večerja.

Moj najljubši spomin iz izmenjave je vožnja s kolesom na sončen pomladni dan po prikupnih ulicah Maastrichta in po okoliških vaseh. Na Nizozemskem se včasih zares zdi, kot da si v pravljici.

O sebi sem se naučila to, da sem vztrajna.

Moj nasvet zate je, da izkoristiš vsakršno priložnost, da spoznaš nove ljudi, nove kraje in se kaj novega naučiš. Zavestno pusti doma vse predsodke, stereotipe in pričakovanja.