LEEDS

Home  /  IZMENJAVE  /  LEEDS

Letnik in smer študija v času izmenjave: 3. letnik dodiplomskega študija, smer Mednarodno poslovanje

Na izmenjavi sem bila na: University of Leeds, Leeds, Anglija, zimski semester 2023/24

Za Leeds sem se odločila, ker sem od nekdaj bila navdušena nad Veliko Britanijo in Anglijo specifično – njeno naravo, kulturo, arhitekturo, zgodovino, glasbo… In sem vedela, da bi študij na klasični angleški univerzi bila unikatna izkušnja, saj so to univerze, ki delujejo tudi že več stoletij, imajo bogato zgodovino in visoko kvaliteto izobrazbe, hkrati pa se nahajajo v mestih z ogromno priložnostmi za vse okuse.

Na izmenjavo ne pozabi vzeti adapterja za vtičnice, nepremočljive čevlje in potnega lista.

Na fakulteti mi je bil všeč manjši obseg predavanj in več samostojnega dela. Za vsak predmet imaš le eno uro predavanja na teden in seminar vsak drugi teden – imaš pa vsak teden dodeljeno zadostno količino gradiva, ki ga moraš predelati. Meni osebno je ta način zelo ustrezal, ker me je prisilil, da sem vsak dan nekaj ur preživela v knjižnici in res ostajala na tekočem ter delala sproti. Poleg tega sem tako odkrila ogromno lepih kavarn, kjer učenje postane prijetno 🙂. Kljub temu pa mi ni ustrezalo spreminjanje urnika iz tedna v teden. Posledično sem v prvih tednih nenamerno izpustila kakšne vaje/seminarje, ker se nisem zavedala, da jih imam na urniku. Ampak se hitro navadiš, da moraš ostajati na tekočem in ves čas preverjati urnik, potem gre vse v redu. 

Univerza v Leeds

Božična večerja

Ko obiščeš Anglijo si moraš ogledati mesto York! In, če je le možno, pojdi na izlet na Škotsko.

Na izmenjavi sem prvič poskusila ogromno novih angleških jedi, k čemur je pripomoglo to, da sem imela britanske cimre. Yorkshire puddings, mince pies, cornish pasties, hashbrowns… 

Zame je bil največji kulturni šok to, da Angleži zelo redko dejansko uporabljajo dežnik. Če le malo prši ali močno dežuje, bo velika večina Angležev hodila okoli le s kapuco na glavi!

Moj najljubši spomin iz izmenjave je božična večerja s cimri – vsi skupaj smo božično okrasili stanovanje in pripravljali hrano celo popoldne, tako da smo na koncu imeli na mizi 15 različnih jedi, ki so tradicionalne za božič v Angliji. 

O sebi sem se naučila to, da si želim svoje izobraževanje v prihodnosti nadaljevati v tujini, saj se tam počutim veliko bolj izpopolnjeno, svobodno, ustvarjalno in prosto, da razvijam svoj potencial.

Moj nasvet zate je, da rečeš »ja« čim več stvarem. Hkrati pa, da poskušaš čim več stvari delati sam/a, še posebej potovanja – če je to dnevni izlet ali celoletna izmenjava, mislim, da je to eden od najboljših načinov, kako spoznati samega sebe, razviti samozavest in samostojnost.