HELSINKI

Home  /  IZMENJAVE  /  HELSINKI

Letnik in smer študija v času izmenjave: 3. letnik dodiplomskega študija, smer Denar in finance

Na izmenjavi sem bila v: Aalto University School of Business, Helsinki, Finska, avgust 2022 – januar 2023

Za Finsko sem se odločila, ker sem imela že od nekdaj željo po obisku ene izmed nordijskih držav. Pa tudi zato, ker obožujem naravo, sneg, mraz in vse v povezavi z zimo!

Na izmenjavo ne pozabi vzeti svoje najljubše skodelice za čaj, toplih rokavic, zimskih čevljev in odsevnika.

Na fakulteti mi je bilo všeč, ker so se profesorji res zavzeli za predmete, vložili veliko truda v predavanja in bili zelo odprti za kakršnokoli pomoč. Pohvalila bi tudi kampus, ki je skoraj nov in nudi izjemno kvalitetno opremo in prostore, kjer se lahko pripravljaš na izpite, piješ kavo s prijatelji ali si preprosto privoščiš kratek počitek. Vrhunec dneva je bil vedno zelo okusen obrok za 3,20 EUR. Imajo tudi izjemno pestro obštudijsko dogajanje in izključno za študente ekonomije, ki so na izmenjavi, organizirajo čudovite izlete in drugačne zabave, kot jih imamo v Sloveniji. 

Na fakulteti mi ni preveč ustrezalo oddajanje poročil, analiz in seminarskih nalog na tedenski bazi, saj je velik poudarek na sprotnem delu. Vendar na koncu vidiš, da ima tudi to velik smisel. 

Aalto University

Nuuksio nacionalni park

Ko obiščeš Finsko si moraš ogledati Laponsko, Božičkovo deželo, farmo severnih jelenov, Nuuksio nacionalni park in Oodi knjižnico. 

Na izmenjavi sem prvič poskusila severnega jelena, sladoled s salmiakki (slan liquorice), karjalanpiirakka (neke vrste finski rogljiček), vročo čokolado z Minttu (finski metin liker). 

Zame je bil največji kulturni šok, ko sem spoznala, kako ogromno jim pomeni savna. Pa tudi to, da imajo kosilo med 11:00 in 12:30 in da je popolnoma sprejemljivo, če profesorju napišeš mail v neformalni obliki. Pika na i je prijaznost Fincev, ki te nikoli ne bo razočarala. 

Moj najljubši spomin iz izmenjave je skok v arktično morje, ulov ribe iz zaledenelega jezera in severni sij.

O sebi sem se naučila to, da zmorem več kot si predstavljam.  

Moj nasvet zate je, da se ne ustrašiš teme in nizkih temperatur ter se preprosto prepustiš Finski, naj ti sama pokaže, kako čudovita je!