BORDEAUX

Home  /  IZMENJAVE  /  BORDEAUX

Letnik in smer študija v času izmenjave: 3. letnik dodiplomskega študija, smer trženje (program dvojne diplome)

Na izmenjavi sem bila na: Kedge Business School, Bordeaux, Francija, jesenski semester 2020 in poletni semester 2021

Za Francijo in Kedge Business School sem se odločila, ker sem si že od osnovne šole želela podrobneje raziskati celotno francosko pokrajino. Francoščino se namreč učim že od 7. razreda osnovne šole, zato sem bila prepričana, da se bom znašla. Ko sem dobila pred sabo list papirja z možnimi mesti, kjer lahko opravljam dvojno diplomo je bil Bordeaux takoj moja prva izbira. Hrana, vzdušje, francoska kultura, kaj je lahko še boljše. Bordeaux sodi med eno najbolj obiskanih mest v Evropi, saj je celotna pokrajina dobro poznana kot vinorodna dežela. Že samo na sprehodu po mestu, vedno odkrijem nove kotičke. Je pa res, da se kar težko uprem vonju slastnih rogljičkov iz bližnjih pekarn. 

Zakaj ravno Kedge Business School? Fakulteta oziroma, da se pravilno izrazim, poslovna šola (v Franciji imajo precej ločen sistem, kjer so privatne šole znane pod izrazom Business School), sodi na lestvico desetih najbolj uspešnih francoskih univerz s področja ekonomije. Zanimiv mi je bil predvsem predmetnik prvega semestra, kjer sem se lahko osredotočila prav na mojo specializacijo – marketing. Digital marketing, Luxury marketing, Marketing Data Collection and Analysis so predmeti, ki jih na Ekonomski fakulteti sicer ne bi mogla opravljati. 

Zakaj ravno dvojna diploma? Ker ti omogoči, da celo leto preživiš v tujini, spoznaš ogromno študentov, profesorjev z različnimi izkušnjami in zgodbami. Večina študentov, ki so že izkusili izmenjavo v tujini, se bo gotovo strinjalo, da je  semester čisto prekratek za vsa doživetja. Na vrhu vsega po končani praksi uradno zaključiš študij na obeh univerzah in temu primerno pridobiš kar dve diplomi.

Pomlad v Franciji

Kedge Business School

Na izmenjavo ne pozabi vzeti: 

  • Izpolnjenega obrazca za Erasmus štipendijo
  • Francosko-slovenski ( oz. angleški) slovar (ali si vsaj predhodno naloži aplikacijo), saj v Franciji  še vedno radi vztrajajo v francoščini
  •  Tedenski planer, saj te večinoma čaka kar precej projektnega dela, ki zahteva dobro organizacijo časa 
  • Kopalk, brisače za na plažo, saj boš veliko časa preživel/preživela na plaži 

Na fakulteti mi je bilo všeč pester izbor predmetov, ki so primerni za smer trženje in international business. Ustrezal mi je predvsem njihov pristop k učenju preko case study primerov s pomočjo  praktičnih izkušenj profesorjev. Vsi profesorji so namreč predhodno delovali v mednarodnih podjetjih. Njihovo delo je bilo v praksi osredotočeno na predmet, katerega predavajo, zato lahko študentom tudi iz prve roke svetujejo o primernem pristopu k reševanju problemov. 

Ocenjevanje: Ocene so sestavljene iz sprotnega preverjanja znanja (multiple choice) kolokviji in/ali projektnega dela ter končnega izpita. Pri vsakem predmetu v povprečju sodeluješ z vsaj 3-5 študenti, kjer skupaj analizirate problem določenega podjetja ter poskušate najti rešitve. Skupinsko delo predstavlja vsaj tretjino tvoje ocene, na ta način pa se tudi zelo hitro naučiš organizirati delo v skupini, pridobiš odlične analitične sposobnosti in navsezadnje delo deliš s sošolci. 

Težko najdem odgovor na vprašanje, kaj mi v resnici ni ustrezalo. Mogoče zgolj to, da se izpitno obdobje kar hitro začne (konec novembra, konec aprila), zato se stvari precej hitro odvijajo. Izpiti se opravljajo po večini v roku enega tedna, kar pa je po drugi strani tudi plus, če želiš preživeti decembrske praznike z družino. V poletnem semestru so v international programu predmeti bolj strateško in logistično usmerjeni (supply chain, corporate strategy, HRM) in so precej podobni predmetom, s katerimi se že srečaš v drugem letniku Ekonomske fakultete. 

Kaj si moraš ogledati v Franciji? Tole je pa resnično težko vprašanje! (smeh) Odkar sem na izmenjavi, poskušam ves svoj prosti čas nameniti raziskovanju francoske obale. Toulouse, Marseille, Nice, Biarritz, Dune Du Pilat, Cap Ferret, Arcachon so gotovo kraji, katerih na izmenjavi ne smeš izpustiti. Seveda pa ne gre brez pariških Champs-Élysées. Če se že ustaviš v Parizu ti priporočam obisk dveh najbolj okusnih slaščičarn, kjer pripravljajo slavne makrone. Zdaj se samo odloči ali si team LaDurée ali team Pierre Herme?

Hrana ima v Franciji posebno mesto. Poleg rogljičkov, baget in odličnega lokalnega vina, sem poskusila boeuf bourguignon (govedina kuhana v omaki burgundca, korenja in gob), Coq au vin ter Galette de Rois, kjer se v pecivu skriva steklena figurica, ki določi kralja večera. 

Ko se odpravljaš v tujino se predvsem veseliš mednarodne izkušnje in druženja s tujimi študenti. Čeprav sem pred samo izmenjavo veliko potovala, me je samo dejstvo, da živim v popolnoma novem okolju precej presenetilo. Slovenija je v primerjavi s Francijo precej bolj mirna in kulturno enolika država. Ko se znajdeš v tako veliki množici ljudi, s povsem drugačnimi navadami je potrebno imeti določeno mero odločnosti in samostojnosti. 

Moj najljubši spomin iz izmenjave je vikend, ki sem ga preživela v obmorskem mestu Biarritz. Sončni zahodi imajo tam prav poseben čar, saj se celotna barvna paleta kar preliva po obzorju. Sonce, morje, igranje odbojke in poležavanje na plaži, vse to bi lahko počela v nedogled. Izlet je še toliko lepši, če si vzameš čas in preizkusiš surfanje. Verjemi, ne bo ti žal. 

O sebi sem se naučila to, da moram verjeti vase in slediti svojim sanjam. 

Moj nasvet zate: Pri izbiri univerze naj ti bo predvsem vodilo, kaj si resnično želiš odnesti od izmenjave in koliko časa si pripravljen nameniti študijskemu delu. V pomoč naj ti bodo izkušnje in nasveti študentov preteklih let. Ko si enkrat na izmenjavi pa preprosto uživaj in se sprosti.

Francoske dobrote