Utrinki z dogodka Business Brunch: Zavaruj svojo prihodnost

Home  /  Business  /  Utrinki z dogodka Business Brunch: Zavaruj svojo prihodnost

  • 4216
  • 4216
  • 4216
  • 4216
  • 4216
  • 4216

Utrinki z dogodka Business Brunch: Zavaruj svojo prihodnost

27 maja, 2018No Comments

Članice Društva študentk poslovnih ved smo 23. maja 2018 uspešno izpeljale dogodek Business Brunch: Zavaruj svojo prihodnost,  na temo osebnih financ in zagotovitve boljše prihodnosti. Naš gost je bil Armando Reja, osebni finančni svetovalec pri podjetju Sierra. Zaupal nam je predvsem, na kaj moramo biti pozorni pri ravnanju z osebnimi financami in kako ustvariti varno in boljšo prihodnost zase.

 

Naš gost nam je v uvodu predstavil svojo karierno pot. S financami se ukvarja že 30 let, vendar pa to ni področje za katerega se je izšolal. Po študiju strojništva se je kot absolvent zaposlil v podjetju Philip Morris. Tam se je naučil treh novih jezikov ter se srečal z računovodstvom, kar je bila odskočna deska za njegovo kariero.

 

Nadaljevali smo z opredelitvijo osnovnih pojmov, ki so ključni za razumevanje tematike, ki je bila v središču našega Bruncha in s preletom stanja na finančnem trgu. Trenutno imamo v Sloveniji nizko obrestno mero, kontrolirano inflacijo ter polno zaposlenost, zato po mnenju g. Reje ni razloga, da bi v naslednjih 8-ih letih prišlo do krize. Poudaril je, da sam prihaja iz generacije ‘baby boom’, ki se glede na življenjske vrednote in miselnost o denarju močno razlikuje od nas, ‘milenijcev’. »Vaša generacija ima rada ”easy money”, za potrošit«. Vendar so veliki, hitri zaslužki na preprost način malo mogoči; »zadeti na lotu, podedovati, oropati banko, kriptovalute; vendar vedite, da je ladja za vlaganje v kriptovalute z namenom zaslužka že odplula«.

 

Veliko bolj realna možnost po mnenju g. Reje je zagon start-up podjetja, v primeru, da smo podjetni in polni idej. »Pomembno je da smo v finančnem svetu optimisti«, nas je spodbudil in predstavil še ostale možnosti za vlaganje, ki jih imamo mladi na trgu. Za začetek je poudaril, da je potrebno izbrati investicijo ki je realna glede na posameznikove zmožnosti. Sledila je predstavitev možnosti in načinov vlaganja:

 

● vlaganje v vrednostne papirje se dolgoročno gledano splača,

● od hranjenja denarja na banki ne bomo imeli velike koristi,

● za investicije v nepremičnine v Sloveniji se zaradi višanja obrestnih mer izteka čas, vendar se zaenkrat še izplača, pod pogojem, da nepremičnino dajemo v najem,

● zlato in druge plemenite kovine omogočajo hranjenje realne vrednosti, zaslužili pa z njimi načeloma ne bomo,

● vlaganje v zavarovalnice se nam obrestuje pod pogojem, da vemo kaj delamo, pozitivna stvar na tem področju pa je, da ni potrebno plačati davka na dobiček,

● če imamo le majhne zneske denarja, je vlaganje v vzajemne sklade trenutno edina možnost,

● nam študentom; se najbolj izplača dolgoročno varčevanje; vlaganje za obdobje več kot 25 let, ker se tako  namreč izravna nihanje na trgu. Naložbe morajo biti razpršene, najbolj zanesljivo pa je vlagati v absolutno globalne delnice. Izbrati moremo podjetje s tradicijo, ki je že dolgo prisotno na  trgu. Potrebno je preveriti donosnost in nadzorovati stroške.

 

Koristnim nasvetom so sledila še vprašanja in druženje ob prigrizkih, kavi in čaju. Ob tem se zahvaljujemo vsem našim sponzorjem, Barcaffeju, čajnici Zisha in Vivo cateringu, ki so poskrbeli da je bil naš dogodek še bolj prijeten.

Comments are closed.